Przepis na Penne
12 lipca, 2010 Dodaj komentarz
Dzisiejszy post będzie nietypowy bo dotyczy gałęzi, na której znam się słabo ale ta jedna rzecz mi wychodzi bardzo dobrze. Opisze prosty przepis na penne z mięsem. Penne jest daniem z makaronu dzięki czemu jest bardzo łatwe i szybkie do przygotowania. W ciągu 15-20 minut mamy danie dla trzech-czterech osób.Jak każdy przepis ten zaczynamy od podania listy składników:
- 200g makaron Penne np Lubella nr 17
- 300-400 g mięsa mielonego
- 80 ml śmietany 20%
- 1 łyżka stołowa mąki
- 1 dobry średni koncentrat pomidorowy lub lepiej puszka pomidorów
- warzywa: groszek, fasolka, kukurydza
- przyprawy: sól, pieprz, cukier, bazylia itp
- żólty ser do dekoracji lub parmezan
Makaron przygotowujemy tradycyjnie. Wkładamy do 1,5 l gotującej się osolonej wody. Mieszamy pilnując aby nie przywarło nam nic do denka. Gotujemy około 12-15 minut zależy czy chcemy uzyskać makaron al dente czy miękki. W międzyczasie mięso wrzucamy na patelnię i obsmażamy. Podczas smażenia przygotowujemy najważniejszy składnik czyli sos. Łyżkę stołową mąki mieszamy ze śmietaną. Należy rozmasować aż pozbędziemy się wszystkich grudek dobrze jest to robić widelcem. Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy do uzyskania sosu o jednolitym kolorze. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Ja jeszcze daję szczyptę cukru ma sos nabiera bardziej wyraźnego smaku. Sos powinien być gęsty, jeżeli ktoś woli rzadszy może dodać trochę wody. Jeżeli mięso jest już dobrze przysmażone dodajemy sos i smażymy na małym ogniu około 3-5 minut. Pod koniec dodajemy groszek, kukurydzę oraz czerwoną fasolę dla kolorytu. Makaron odcedzamy w durszlaku zalewając zimną wodą i zalewamy sosem. Całość posypujemy startym serem. Penne można także wstawi c do piekarnika/mikrofali i zapiec.